Stemningsfullt i Domkirken

By | Konsert | No Comments
Elise Bellmann

Elise Bellmann

På lørdag inviterte vi til årets siste konsert for oss, nemlig julekonserten i Domkirken i Fredrikstad. Dette er en konsert vi hadde gledet oss til, med et flott, variert og ikke minst – krevende program.

Til å lede oss gjennom kvelden hadde vi Elise Bellmann, som er datter av oboist Linda Bellmann, og hun gjorde en aldeles fenomenal jobb med å introdusere både musikk og solister, samt å lese juleevangeliet – sin unge alder til tross. Vi ble kjent med Elise for en stund siden, og visste at hun kom til å gjøre en strålende jobb, så vi håper at vi får se mer til henne også framover!

Morgen Gjerløw Larsen

Morgen Gjerløw Larsen

I tillegg hadde vi med Morten Gjerløw Larsen som sangsolist og vår gamle venn Dan Rene Dahl på orgel og piano. Vi kjenner også Morten fra før, og visste at han kom til å levere førsteklasses vare, men allikevel synes vi at han nesten overgikk seg selv denne gangen. Det var nydelig sang fra start til mål, og undertegnede kunne faktisk observere at det ble felt en tåre eller to blant publikum. Noe særlig tydeligere tegn på kvalitet er det vel vanskelig å oppdrive 😉

Vi er fornøyde 🙂

For vår egen del synes vi konserten gikk veldig bra med spill både i selve kirkerommet og oppe på galleriet. Nok en gang gjorde Teodor Nybøle og Tobias Fagerås gode figurer i slagverket, og vi denne gangen hadde også med Jørgen Andre Thoresen (sønn av Bariton-saksofonist Lars Jørgen) funnet veien inn i klarinettgruppa. Veldig hyggelig! Kenneth Angeland og Steinar Norenberg spilte (som vanlig) fantastiske soloinnslag, og selv om det byr denne skribenten imot å skrive om seg selv, så spilte altså Anders Lund et solostykke på vibrafon 🙂

Vi synes det var en kjempefin konsert i Domkirken denne gangen, og det var synd at det ikke var fler enn drøyt 100 som hadde tatt turen. Men vi durer ufortrødent videre med familiedag i februar og NM for janitsjarkorps i Trondheim som neste store målsetninger!

Med dette ønsker vi i Borge Musikkorps alle en riktig god jul og godt nytt år!

 

GodJul

Lys kvalitetsmessing møtte SamlingIbånN

By | Ensemble, Konsert | No Comments

20171118_141227På en dag da det meste gikk galt i Fredrikstads profesjonelle idrettsliv, er det godt å se at det blomstrer i Fredrikstads helt frivillige kulturliv! De to messingblåser-ensemblene «Lys Kvalitetsmessing» og «SamlingIbånN» sammen med domorganist Dan Rene Dahl inviterte nemlig til lunsjkonsert i Domkirken. Disse to ensemblene består henholdsvis av trompetgruppen og deler av grovmessingen i Borge Musikkorps, og har brukt deler av sommerferien og høsten til å øve inn et bredt repertoar av kammermusikk.

Og en aldeles finfin time ble det i Domkirken. Konserten åpnet på galleriet med «Fanfare og Bruremarsj over en folketone fra Tingvoll» (Tor Strand) hvor både orgel og trompeter var i aksjon. Deretter tok grovmessingen over med et variert utvalg av låter i forskjellige sjangere – alt fra rocka toner i «Power» (John Stevens) til den tradisjonelle «When you wish upon a star» (arr. Gail Robertson).

SamlingIbånN

SamlingIbånN

Etter et kjapt sceneskifte til orgelverket «Toccata over Store Gud, vi lover deg» (Iver Kleive), fortsatte trompetgruppa nede i kirkeskipet med et like variert utvalg musikk som grovmessingen. Vi fikk blant annet høre «Bohemian Rhapsody» (Queen, arr. Logan Schoffstall) og superklassikeren «Tanta til Beate» (Lillebjørn Nilsen). Her må vi også nevne Borgemusikkens Terje Fagerås som på en utsøkt måte satt prikken over i’en på denne konserten med virtuost vispespill på tromme.

Det er litt synd at ikke fler enn rundt 50 publikummere tok turen til Domkirken for å få med seg denne lille perlen av en konsert, så vi kan bare håpe at man kan sette av denne lille timen til en lunsjkonsert i ny og ne – og spesielt når Borgemusikken er representert. Vi er overbevist om at dette er vel anvendte penger, og vi garanterer at vi vil stille ved flere slike konserter!

 

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Konserten med litt av alt!

By | Konsert | No Comments

Se bildekarusell nederst i saken. Alle foto: Frode Jensen

Søndag 29. oktober var det endelig klart for den etterlengtede konserten i Blå Grotte. En historisk konsert, på mange måter – eller hva sies om dette:

* En markering av Fredrikstads 450-årsjubileum
* Avslutningen av Hovland-festivalen
* Urframføring av Labyrinth for Symphonic Band
* Solistinnslag av Hans Andreas Kjølberg, en av Norges ledende eufonister

En stor opplevelse

Vi har hatt en fantastisk konsertopplevelse, men det ligger mye arbeid bak resultatet. Siste uke har vi hatt til sammen fem øvelser i forskjellige formater: Gruppeøvelser, fellesøvelser, og vi kan vel kalle det et seminar i helgen. I tillegg kommer tiden som har blitt lagt ned på kammerset hos hver enkelt musikant både denne siste uken, og helt fra sesongstart, for å kunne presentere et tilfredsstillende resultat på konserten.

Hans Andreas Kjølberg

Hans Andreas Kjølberg

Konserten begynte klokken 18 med «Fanfare til Fredrikstad» skrevet av Anniken Paulsen, som også var til stede i salen. Dette er et verk for kun trompeter og gong, og trompetgruppa vår hadde for anledningen tatt turen ut i salen og spilte rundt publikum. Deretter fulgte Egil Hovlands «Festival Overture» før Hans Andreas Kjølberg entret scenen for å gi oss «Concertino for Euphonium and Symphonic Band» av Trygve Madsen. Dette er et verk som er langt fra enkelt, men herr Kjølberg mestret selvfølgelig oppgaven, og ga oss en framføring som vi kommer til å huske. Den ble åpenbart satt pris på av publikum også, for applausen var lang og intens. Etter dette, fulgte vi opp med en skikkelig marsj: «Norsk Frihetsmarsj» av Sigurd Sjøberg, også til stor og varmende applaus.

Flott musikk - men kanskje ikke så veldig hørbar? :-D

Pårørende av Borgemusikant

 

Urframføring!

Etter en liten pause for å kjøle ned lepper, ører og hoder både på musikere og publikum, dundret vi videre med Egil Hovland sin «Fanfare og Koral». Et meget krevende verk som regelmessig framføres på aller høyeste nivå i Norgesmesterskapet for janitsjarorkester. Her må vi spesielt trekke fram de to skolekorpsmusikantene Teodor Nybøle og Tobias Fagerås som hadde blitt utfordret til å bli med i slagverket vårt denne kvelden, og fikk sin ilddåp med dette verket. De to guttene bestod prøven med glans, og vi får håpe at de hadde en minst like god opplevelse som oss andre.

Torstein Aagaard-Nilsen

Torstein Aagaard-Nilsen

Så var det duket for kveldens høydepunkt for mange, nemlig urframføringen av Torstein Aagaard-Nilsens nyeste verk «Labyrinth for Symphonic Band». Dette er et drøyt 20 minutter langt verk som er spesialskrevet til oss nettopp i anledning av 450-årsjubileet til Fredrikstad, og inneholder mange referanser til lokale personer og begivenheter – for eksempel er «Borge MK» kodet inn som morse i verket! Verket er utrolig krevende med en mengde solistiske innslag, både av enkeltpersoner og grupper, men vi synes vi kom oss gjennom med god stil. Komponisten virket i hvert fall fornøyd med det han hørte. Vi gleder oss fryktelig til å utvikle verket videre fram mot NM neste år hvor vi også skal framføre det – da med komponisten selv som dirigent!

Etter denne urframføringen, og etter at vår utmerkede konferansier Gjermund Karlsen hadde fått roet seg ned (han måtte nesten ta telling, for dette var visst noe av det kuleste han hadde hørt 😀 ), fortsatte vi med den litt utradisjonelle marsjen «Please shut up!» av Frank Nordensten før Hans Andreas Kjølberg igjen trollbandt publikum med svisken «Be my love».

Alt i alt syntes vi dette var en super konsert, og vi kan vel håpe at de drøyt 100 som hadde tatt turen til oss, fikk god valuta for pengene. Vi skulle nok gjerne ha sett flere i salen, men vi vet at det er vanskelig for det frivillige kulturlivet å overgå en spennende fotballkamp i Tromsdalen 😉 Vi er allikevel godt fornøyd med at såpass mange kom for å høre på det som tross alt ikke akkurat er et pop-preget repertoar 🙂

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Torstein Aagaard-Nilsen på besøk!

By | Øvelse | No Comments

Star struck i Blå Grotte

Det er alltid litt rart å møte kjendiser, enten det er skuespillere, reality-stjerner, musikere eller politikere. Man lurer på hvordan de egentlig ser ut, hvor høye de er, hvordan de «låter», hva slags klær de går i og så videre, og man blir gjerne litt satt ut – eller Star Struck, som det kalles på «nynorsk», når man endelig møter dem.

I vårt tilfelle er kjendisen Torstein Aagaard-Nilsen.

Torstein observerer fra bakgrunnen

Torstein observerer fra bakgrunnen

Som mange har fått med seg, er dette komponisten av «Labyrinth», verket vi har spesialbestilt til Fredrikstads 450-årsjubileum og konserten 29. oktober, og i går var han på besøk hos oss for å høre hvordan verket høres ut. Mange av oss møtte ham for første gang under NM janitsjar tidligere i år, men for andre var dette første møte med mannen bak navnet øverst til høyre på notearket.

Og en jordnær og superhyggelig kar var han. Han hadde selvfølgelig null stjernenykker, men forholdt seg stille over partituret med blyant i hånd mens vi forsøkte å ikke gjøre skam på det krevende verket han har skrevet til oss. Både vi musikanter og maestro Amundsen fikk mange fine innspill underveis, og enkelte endringer ble det også i selve komposisjonen. Det er et godt stykke igjen å gå fortsatt, og ikke alt for lenge til urfremføringen, så her må vi virkelig ta i slik at vi kan presentere verket på den måten det fortjener.

Vi registrerte ellers at Fredrikstad Blad var på besøk i går, noe som egentlig er på sin plass når en kulturstørrelse som Aagaard-Nilsen gjester byen.

Frode Amundsen og Torstein Aagaard-Nilsen

Frode Amundsen og Torstein Aagaard-Nilsen

Nye lærlinger på slagverk

Det går hardt for seg i slagverket

Det går hardt for seg i slagverket

Etter Labyrinth og en kort pustepause gikk vi løs på Egil Hovland sine to verker «Fanfare and Choral» og «Festival Overture». Her hørte vi klar framgang, og det begynner etterhvert å swinge av disse også. Dette er på ingen måte enkel musikk, og spilles jevnlig i de aller høyeste divisjonene under NM for janitsjarkorps. Det var derfor ingen liten oppgave de hadde sagt ja til, de to slagverkslærlingene Tobias Fagerås og Teodor Nybøle som til vanlig spiller i henholdsvis Østre Fredrikstad Skolekorps og Kråkerøy Skolekorps. De skal etter planen være med oss på julekonserten, men siden vi har akutt og vedvarende behov for flere slagverkere, så sa de ja til å bli med oss allerede nå.

Og til tross for vanskelighetsgraden på f.eks «Fanfare and Choral», gikk det aldeles strålende. De trakterte basstromme og rørklokker med den største selvfølgelighet og som om de aldri hadde gjort annet. Imponerende!

Nå bretter vi opp ermene og gir jernet fram mot konserten 29. oktober, så tror vi dette skal bli riktig så bra!

På vei mot noe

By | Øvelse | No Comments

21985926_10154933903932045_2087570528_oDet er et krevende program vi har gitt oss i kast med i høst, ingen tvil om det, med utfordringer for så godt som alle gruppene. Det er derfor godt å konstatere at det går riktig vei mot konserten 29. oktober, selv om vi også kan si at det er et stykke vei å gå fortsatt.

Denne uken var vi tilbake i Blå Grotte igjen, etter noen uker på reisefot, og øvelsen begynte som sedvanlig med noen oppvarmingssalmer før vi satt i gang med Egil Hovland sin Festival Overture. Det gikk vel litt tungt med oss i starten i går, og vi lurte litt på hva herr Amundsen tenkte etter å ha sendt oss noen blikk som kanskje ikke skremte Fanden på flatmark, men som var alvorlige nok allikevel.

Og det kunne virke som om blikkene hadde en viss effekt, for det løsnet litt utover kvelden i Blå Grotte da vi fortsatte med Fanfare og Choral, også av Egil Hovland, og deretter Labyrinth av Torstein Aagaard-Nilsen. Sistnevnte kommer også på besøk til oss om et par uker, så vi får jobbe godt gjennom høstferien.

Ellers konstaterer vi med glede at Øystein Nybøle er tilbake på trombone etter en tids permisjon. Alltid hyggelig med både nye og gamle fjes 🙂