Tragisk kjærlighet i Domkirken

By | Konsert | No Comments
Domkirken i Fredrikstad

Domkirken i Fredrikstad

Sesongavslutning med klassisk musikk

Sesongens siste konsert gikk av stabelen i Fredrikstad Domkirke på søndag. Vi har hatt lyst til å gjøre en konsert med klassisk repertoar en stund, og musikken til William Shakespeares tragedie «Romeo og Julie» sto høyt på ønskelisten. Klassisk musikk er ofte svært krevende, og Tchaikovskys og Prokofievs tolkninger av Shakespeare er ingen unntak. Disse verkene har nok gitt mang en Borgemusikant nok å stri med nå på forsommeren. Men som vi har funnet ut, er det bedre å ha noe å bryne seg på i denne kanskje litt motivasjonstunge vårperioden når været tør opp og hus-, hytte-, hage- og båtprosjektene står i kø. En oppmøteprosent på hele 89.8% hittil i år forteller vel at vi er på riktig vei. (For øvrig var vi ca 50 musikanter i aksjon i Domkirken denne søndagen)

I tillegg til de to klassiske verkene, spilte vi også musikk fra en litt mer moderne kjærlighetstragedie i form av et potpourri over Claude-Michel Schönberg og Alain Boublils musikal Miss Saigon. Denne musikalen ble skrevet i 1989 og skildrer en umulig romanse mellom en amerikansk soldat og en vietnamesisk kvinne under Vietnamkrigen. Ikke helt ulikt handlingen i Romeo og Julie, altså.

Flotte dansere og suveren konferansier

Sammen med oss denne kvelden, var dansere fra Dansefabrikken Fredrikstad som hadde satt dans til mye av musikken vi framførte. Det ble danset både under Romeo og Julie og Miss Saigon, koreografert av instruktørene Camilla Vogt Chylie og Connie Kjærnes. Dette var et særdeles hyggelig bekjentskap, og vi håper at vi kan gjøre flere prosjekter sammen med dem.

Konserten ble bundet sammen på en utsøkt måte av konferansier Elise Bellmann som også leste tekst til Romeo og Julie. Elise er datter av vår oboist Linda Bellmann og hun gjorde en meget god figur denne kvelden. Vi håper absolutt at vi får se henne igjen senere også!

Alt i alt er vi meget godt fornøyd med denne kvelden, og vi håper at vi også ga publikum en god og varm opplevelse i Fredrikstad Domkirke, til tross for et heller traurig «sommervær» på utsiden. Og med dette ønsker vi alle en riktig god sommer, så ses vi snart igjen til det som blir en usedvanlig spennende og innholdsrik 2017/2018-sesong!

Fotnote: Selv om Borgemusikken nå tar ferie, så fortsetter «bootleg-aktiviteten» gjennom sommeren i form av ensemblespill, gruppeøvelser og andre typer samspill i gruppenes egen regi. Hvem vet – kanskje vi får en konsert i løpet av sommeren også?

Elektrisk stol burde dere hatt! Alle sammen!

By | Øvelse | No Comments

Det gikk unna på tirsdagens øvelse i Blå Grotte da maestro Peter Szilvay hadde funnet veien til Fredrikstad for å ha en øvelse med oss. «Vår» maestro Frode Amundsen studerte sammen med Peter i sin tid, og da de møttes en gang i vinter, ble de enige om å ha denne seansen.

Peter Szilvay i Blå Grotte

Peter Szilvay i Blå Grotte

Og vi fikk kjørt oss så det holdt.

Fokuset stod på Romeo og Julie hele kvelden, og som om ikke disse verkene er vanskelige nok fra før, så ble det ikke enklere av at vi hadde foran oss en dirigent som visste nøyaktig hva han ville ha. Som overskriften antyder, kunne han tenke seg både det ene og andre hjelpemiddelet for å få oss til å gjøre det han ville. Heldigvis ønsket han ikke helt å avlive oss, men siden vi var litt for treige på etterslag, mente han at noen presise støt fra elektriske stoler kunne ha god effekt 😀

Szilvay: Har du øvd hjemme?
Borgemusikant: Øh – nei, jeg har jo eksamen
Szilvay, dryppende sarkastisk: Staaakars… Nynorsk? Ser det lang vei.  

Men det var altså en veldig bra øvelse, og vi fikk mange tips (les: krav) til hva og hvordan vi skulle jobbe. Vi kjenner jo ikke herr Szilvay fra før, men dette var et særdeles hyggelig bekjentskap – han var en veldig likandes fyr – og vi kan jo håpe at vi ses igjen ved en senere anledning.

Skal vi ta fra Satan-stedet, dere?

Peter Szilvay

Festdag tross gråvær

By | Konsert, Oppdrag | No Comments

Fredrikstads innbyggere trosset et litt hustrig gråvær på årets største festdag, og skapte feststemning både i og rundt byen. Etter flere dager med truende vær og værmeldinger, var det vel lite som tydet på at vi skulle få en værmessig da capo av fjorårets 17. mai, eller for den saks skyld – årets 1. mai.

Kjølberg skole

Oppstilling på Kjølberg skole ca 20 minutter før avmarsj

Oppstilling på Kjølberg skole

For vår del begynte dagen på Kjølberg skole hvor vi skulle ta en rundtur i retning Sellebakk og opp til Emil Mørchs Minne og Borge Sykehjem for et par minikonserter. Humøret var som alltid på plass i Borgemusikken, og etter fine taler av noen av skolens elever, la vi i vei med over 40 musikanter i aksjon.

Etter de to minikonsertene, hvor vi også møtte Torp Musikkorps i aksjon, bar turen tilbake til Kjølberg skole hvor man hadde ordnet med en veldig hyggelig brunch til oss. Selv den enkleste bevertning er kjærkommen på en slitsom dag som denne, så dette satt vi veldig pris på 🙂

 

Hyggelig publikum ved Borge Sykehjem

Hyggelig publikum ved Borge Sykehjem

 

Barnetoget i Fredrikstad sentrum

Etter frokost, kaffe, litt småprat, stemming av instrumenter, og trommisenes tradisjonelle diskusjon om marsjer og cymbalteknikk, tok de aller fleste av oss buss over til Fredrikstad sentrum for å delta i det som ble kalt et historisk stort barnetog. Tradisjonen tro, møtte vi opp på Tollbodplassen før avmarsj, og i år skulle vi også akkompagnere Alexander Hermansen under framføring av hans egen Festmarsj for Fredrikstad før toget skulle gå.

Selskap på veien

Som i fjor, skulle vi også i år teame opp med jentene i Fredrikstad Pikegarde. De har 30-årsjubileum i år (gratulerer!), og det var dermet altså vi som fikk æren av å være det korpset som geleidet dem – eller var det de som geleidet oss? – gjennom gatene på 17. mai i sitt jubileumsår. Det er kjempehyggelig å ha disse flinke jentene foran seg, og vi tror også det gir en ekstra liten piff på helhetsinntrykket! Se bildet i toppen av denne saken for å se hvordan det arter seg fra «innsiden» 😉

Vi hadde også gleden av å ha følge med Alexander Hermansen et stykke på veien. Vi skulle nemlig ha en liten stopp foran det flotte huset til Fredrikstad Sanitetsforening for å filme en framføring av Hermansens marsj, med Hermansen selv på vokal. Filmingen foregikk fra balkongen på Sanitetsforeningens hus, og vi håper at vi skapte et bra inntrykk her, med både komponist og vokalist Hermansen, Fredrikstad Pikegarde og oss selv. Det er forøvrig nettopp foran Sanitetsforeningens hus bildet på toppen av saken er tatt, og man kan faktisk også skimte kameramannen på balkongen oppe til venstre i bildet 😀

På vei inn i Gågata

På vei inn i Gågata

Trangt

Deretter gikk turen videre gjennom gatene og folkehavet i Fredrikstad. Vi var hele 47 musikanter i aksjon i sentrum, så vi valgte å gå med seks personer i bredden for at vi ikke skulle bli for lange (!) Da kan man nemlig miste litt kontakten i bandet, og det er ikke heldig for lyden 😉 Seks i bredden skapte riktignok et lite luksusproblem – det ble til tider temmelig trangt, spesielt i Gågata, men vi klemte oss sammen slik at vi kom oss fram. Vi er jo godt kjent med hverandre allikevel 😉 Pikegarden hjalp også godt til med å feie banen for publikum med flaggene sine.

Og til slutt, med litt vemod, og etter mange skritt og marsjer, med slitne lepper, armer, bein og ører, endte årets 17. mai for oss ved ærverdige Fredrikstad bibliotek. Etter nok en kjempefin tur gjennom gatene både på Østsiden og i sentrum sammen med Pikegarden, ser vi nå framover mot sommerkonserten 11. juni i Domkirken. Håper vi ses da!

 

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Dirigent Peter Szilvay gjester Borgemusikken!

By | Øvelse | No Comments

Gjestedirigent av internasjonalt format

Peter Szilvay gjester Borgemusikken 23. mai 2017

Peter Szilvay (grappa.no)

På øvelsen denne uken, sprakk nyheten om at ingen ringere enn dirigent Peter Szilvay skal avholde øvelsen med oss tirsdag 23. mai. Dette er en dirigent av internasjonalt kaliber som har ledet blant annet St. Petersburg-filharmonien, Göteborgs Symfoniker, og alle de større norske orkestrene, som for eksempel Kringkastingsorkesteret (KORK).

Og nå altså også Borge Musikkorps i Fredrikstad!

Dette har kommet i stand fordi vår faste dirigent, Frode Amundsen, i sin tid studerte sammen med Szilvay. Da de møttes her forleden, spurte like godt Frode om Szilvay «gjorde korps», noe han tydeligvis gjør, og om han kunne tenke seg en tur til Fredrikstad, noe han tydeligvis kunne 🙂 «Noe mer drama var det ikke», sier Frode, som riktignok er litt bekymret for leververdiene sine – Peter skal nemlig hjem til Frode etter øvelsen på mat og drikke 😀

Men drama blir det nok for oss stakkars musikanter som skal prøve oss på Romeo og Julie under Szilvays kyndige hånd, så det må nok være full skjerpings fram mot denne litt historiske datoen! Her er det bare å legge seg i selen.

Les mer om Peter Szilvay bl.a her.

Og litt fra øvelsen

Nesten i parantes bemerket, forløp tirsdagens øvelse ganske som normalt. Det begynte med noe individuell undervisning for noen av medlemmene, før vi kjørte på med 3 timer Miss Saigon og Tchaikovsky. Etter noen uker i eksil, var vi nå tilbake på Blå Grotte igjen, noe i hvert fall slagverkerne var godt fornøyd med etter å ha vært avspist med bare et minimum av utstyr de siste ukene. Klokken 2201 var øvelsen over, og nå ser vi fram mot 17. mai og altså ikke minst 23. mai!

Innspilling og øvelse

By | Øvelse | No Comments

Todelt øvelse

Tirsdagens øvelse, den tredje på rad på Cicignon fordi Blå Grotte er opptatt med Tivolihaven, var delt i to: Den første delen ble viet innspilling av to marsjer: 17. mai-marsj av Eivind Nielsen og Alexander Hermansens Festmarsj. Disse marsjene er viktige for oss på hver sin måte: 17. mai-marsj er den aller første marsjen Borgemusikken spilte. Dette kan du forresten lese alt om i jubileumsboka, bare for å reklamere litt for den 😉 Den andre marsjen er jo skrevet nettopp til Fredrikstad i anledning årets 450-årsjubileum, og er sånn sett viktig både for oss og for byen vår.

Etter en kjapp oppvarming hvor vi blant annet spilte salmer bare på munnstykkene (se nederst i saken), gikk vi i gang med litt finpuss på marsjene før de ble festet til minnebrikke. Man fester jo ikke noen ting på bånd nå lenger, må vite.

Frode og Alexander før innspilling

Frode og Alexander før innspilling av Festmarsj

Etter en stund dukket også komponisten selv, Alexander Hermansen, opp. Han har nemlig skrevet en patriotisk og flott tekst til marsjen, og denne ble også spilt inn med oss som akkompagnement. Vi synes resultatet ble ganske så bra, og vi vil gjøre både tekst og musikk tilgjengelig her på nettstedet vårt så fort det er klart.

Miss Saigon

Etter pause jobbet vi litt videre på programmet til sommerkonserten, og det var Miss Saigon som nå var i fokus. Vi skal framføre et potpourri av mange av låtene fra denne musikalen, og de som kjenner den, kan sikkert huske noen av høydepunktene derfra. Hvis ikke, anbefaler vi en tur til Fredrikstad Domkirke den 11. juni 😉

Ny hornist!

En superhyggelig overraskelse fikk vi også på tirsdag, da en ny hornist meldte sin ankomst. Henrik Wåhlberg heter han, og vi ønsker ham varmt velkommen og håper han vil få det hyggelig sammen med oss.

«Salme for Smurfen»

Nytes ansvarlig 😉